Συμμέτοχος o Εύνικος Γ.Α.Σ. στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ με θέμα τη βία (pics)

Στη μεγάλη μας αθλητική οικογένεια αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι όταν δεχόμαστε τέτοιου είδους προσκλήσεις, τις οποίες και αποδεχόμαστε με περίσσεια χαρά!

Το βράδυ της Κυριακής 11 Ιουνίου 2023 ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστό. Στο Στάδιο Εύνικος και στον Δήμο Φυλής φιλοξενήθηκε το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ «Be Bonded by Giahali» και ο σύλλογός μας έδωσε βροντερό παρών. Το θέμα του φεστιβάλ ό,τι πιο επίκαιρο και δυστυχώς απ’ αυτά που λέμε «σημεία των καιρών». Η αναγνώριση και η καταπολέμηση της βίας σε όλες τις μορφές της και σε κάθε κοινωνική έκφανση. Εμείς όλοι ήμασταν εκεί για να μιλήσουμε για τα φαινόμενα που κάνουν την εμφάνισή τους -δυστυχώς- στον αθλητισμό και δεν εκφράζονται πάντα με σωματική ή λεκτική βία.

Οι συμμετέχοντες πολλοί και διάφοροι όπως φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, παιδικοί σταθμοί, φορείς, επίσημοι καλεσμένοι-ομιλητές, γονείς, εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. και βέβαια οι μεγάλοι πρωταγωνιστές οι… μαθητές! Το μήνυμα κατά της Βίας και της Εκληματικότητας ήταν τόσο τρανταχτό και δυνατό και η υπόσχεση που δόθηκε από όλους ήταν το επόμενο παρόμοιο ραντεβού να έχει ακόμα δυνατότερη φωνή μιας και είναι δεδομένο ότι η κοινωνία μας «διψά» για παρόμοιες συντονισμένες προσπάθειες.

Όπως και το μήνυμα που μεταφέρει το σύνθημα του φεστιβάλ, «Be Bonded», δηλαδή «να μείνουμε ενωμένοι», στον Εύνικο δηλώνουμε και αποδεικνύουμε ότι είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που όχι απλά αναφέρονται αλλά συνδέονται με τον αθλητισμό και μέσα από αυτή τη δίοδο μπορούμε, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, να προτείνουμε και τελικά ν’ αναζητήσουμε λύσεις.

Η τοποθέτηση που ανάγνωσε η κόουτς Τζένη Γκάτσου μαζί με αθλήτρια-μέλος του τμήματος Νεανίδων της ομάδας μας αναφέρει:

Στον αθλητισμό εμφανίζεται και μία άλλη μορφή έμφυλης βίας η οποία δεν εκφράζεται ούτε με σκληρές λέξεις, ούτε με σωματική βία. Εκφράζεται με την υποτίμηση των ικανοτήτων των αθλητριών και την αδιαφορία στήριξης των προσπαθειών τους. Εν συγκρίσει με το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται στην περίπτωση αθλητών, η διαφορά είναι κάτι περισσότερο από εμφανής και αισθητή κι αυτή τη συμπεριφορά μπορεί κάποιος να τη συναντήσει σε ομοσπονδίες, σε ενώσεις, στα διοικητά συμβούλια συλλόγων, σε συμπεριφορές προπονητών και οπαδών.

Δυστυχώς αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν τον κανόνα, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να ήταν η εξαίρεση που απλά θα επιβεβαίωναν τον κανόνα. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει περιπτώσεις όπου ομοσπονδίες αναλαμβάνουν να διοργανώσουν πρωταθλήματα, άλλες επίσημες διοργανώσεις ή τουρνουά κι αποφασίζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά, όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής, τις συνθήκες του αγώνα, ακόμα και την προβολή του αθλήματος;

Την ίδια ώρα οι παράγοντες των σωματείων δίνουν το βάρος στα τμήματα των ανδρών προσλαμβάνοντας τους καλύτερους -θεωρητικά- προπονητές και στελεχώνοντάς τα με γυμναστές, φυσιοθεραπευτές. Επιλέγουν επίσης τις καλύτερες ώρες προπόνησης, το πιο καλό αθλητικό υλικό, θεωρώντας πως αυτά τα τμήματα είναι η βιτρίνα τους. Ακόμα, πάμπολλα είναι τα παραδείγματα προπονητών που προτιμούν να εργαστούν σε αντρικά τμήματα συλλόγων, ενώ ακόμα και στη στελέχωση των περισσότερων συλλόγων, όσον αφορά στα διοικητικά συμβούλια, οι γυναίκες αποτελούν μειοψηφία.

Δεν επιθυμούμε να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά στα Άνω Λιόσια και γενικότερα στον Δήμο Φυλής έχουμε αποδείξει ότι εμπιστευόμαστε τα μέγιστα τις ικανότητες των γυναικών. Κι αυτό αποδεικνύεται από την αλήθεια των αριθμών, μια και είναι πολλοί οι αθλητικοί μας σύλλογοι που έχουν καταγράψει πολύ μεγάλες επιτυχίες από αθλήτριες.

Στο μπάσκετ μετράμε 5 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κορασίδων και 8 Νεανίδων, 3 Πρωταθλήματα Ελλάδος στις γυναίκες, ένα Κύπελλο και 4η θέση στην Ευρώπη. Συμμετοχή με τη μπασκετική σχολική ομάδα κοριτσιών σε 6 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, στα τέσσερα εκ των οποίων κατακτήσαμε θέση στην πρώτη 6άδα, κάτι που σήμανε τον διορισμό στο δημόσιο συνολικά 40 αθλητριών.

Στην γυναικεία πάλη έχουμε πανηγυρίσει την κατάκτηση στης 1ης θέσης στον κόσμο της Σοφίας Πουμπουρίδου, αλλά και πανευρωπαϊκές επιτυχίες με τις: Χριστοδουλάκη Γεωργία, Χριστοδουλάκη Αγάπη και Κολώνη Μυρσίνη. Στο τάε κβο ντο οι παγκόσμιες επιτυχίες της Μπίρμπα Φωτεινής και της Χριστοδουλάκη Ελένης σήμαναν, επίσης, τον διορισμό τους στο δημόσιο!

Ο Εύνικος Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος έχει επίσης αποδείξει ότι εμπιστεύεται τις ικανότητές σας και σας προτρέπει κι εσείς από την πλευρά σας να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας ώστε να έχουν αίσιο τέλος οι κοπιώδεις προσπάθειές σας με ό,τι τελικά κι αν ασχοληθείτε.