«Ανοίγει τα φτερά της» και… πετά ψηλά ακόμα μια αθλήτρια του Γ.Α.Σ. Εύνικος (φωτογραφίες)

Η Μαρίνα Τσιανάκα ήταν αρχηγός της Μικτής ΕΣΚΑ, στο φάιναλ φορ του πρωταθλήματος Ενώσεων Κοριτσιών U15/U16, που διεξήχθη στο κλειστό Γήπεδο Καλυβίων «Α. Τρίτσης», το διήμερο 23-24 Μαρτίου.

Για την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Κοριτσιών αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που μοιάζει να κερδίζεται… Η διοργάνωση που φιλοξενήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ήταν υψηλού επιπέδου, κάτι που μας επιβεβαίωσε και η αθλήτριά μας, μέλος και αρχηγός της Μικτής ΕΣΚΑ, Μαρίνα Τσιανάκα. «Ηταν μία πολύ ωραία διοργάνωση με αρκετό ανταγωνισμό και πολύ υψηλό επίπεδο μπάσκετ», μας είπε χαρακτηριστικά.

Δίχως άλλο σ’ αυτό το επίπεδο, όπου πρωταρχικός και ίσως σημαντικότερος στόχος είναι η παρακολούθηση των νεαρών αθλητριών, η εξέλιξή τους, αλλά και η ένταξή τους στη φιλοσοφία του ίδιου του προγράμματος, δεν μετρούν τα τελικά αποτελέσματα, οι νικητές και οι χαμένοι. Μετρά η βελτίωση και βέβαια η διάδοση του αθλήματος. Βασικοί πυλώνες του Αναπτυξιακού, όπως αναφέρει η σχετική προκήρυξη, είναι να διαδοθεί το άθλημα σε όλη τη χώρα (αθλήτριες, προπονητές-τριες, παράγοντες), αλλά και να υπάρχει ένα πρόγραμμα επίλεκτων αθλητριών.

Στο μέτρο του δυνατού ο συγκεκριμένος στόχος επετεύχθη καθώς και οι τέσσερις Μικτές Ενώσεων Κοριτσιών U5/U16 (σ.σ. ΕΣΚΑ, Μικτή Βορρά, Μικτή Νότου, ΕΚΑΣΘ/ΕΚΑΣΧ) δημιούργησαν ομάδες με αθλήτριες που ήδη γνωρίζονταν, καλλιεργώντας το ομαδικό κλίμα. «Με τις περισσότερες από τις συμπαίκτριές μου γνωριζόμασταν από την Εθνική Παγκορασίδων και θέλαμε μέσα από τη δουλειά, το ταλέντο, το δέσιμο και τη συνέπεια να οδηγήσουμε την ομάδα μας σε μία επιτυχία», πρόσθεσε η Μαρίνα μας, που αποτελεί μια εξέχουσα αθλήτρια που προήλθε από το εν εξελίξει αναπτυξιακό πρόγραμμα του συλλόγου μας, το οποίο έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το τέλος της πανδημίας.

Ενα από τα συχνότερα ερωτήματα στα οποία καλείται ν’ απαντήσει η αθλήτριά μας, που γαλουχήθηκε στα τμήματα υποδομής του Γ.Α.Σ. Εύνικος, είναι πως καταφέρνει να ισορροπεί στο διπλό ρόλο της μαθήτριας και της αθλήτριας σε υψηλό επίπεδο. Όλα, όπως μας απαντά, είναι θέμα θυσιών και σωστού προγραμματισμού: «Σίγουρα υπάρχει πίεση, αλλά όταν υπάρχει σωστός προγραμματισμός όλα μπορούν να γίνουν με την ίδια επιτυχία. Στόχος μου αναμφίβολα είναι να είμαι συνεπής και στο μπάσκετ, αλλά και στην εξέλιξή μου ως μαθήτρια, κι αυτό απαιτεί πολλές θυσίες».

Για την αθλητική της εξέλιξη η Μαρίνα δεν βάζει πολύ ψηλά τον πήχη, αλλά προτιμά κάθε φορά να… μεγαλώνει μέσα από μικρά, αλλά σταθερά βήματα. «Χρειάζεται πολλή δουλειά και διαρκής ώστε να είμαι έτοιμη ν’ ανταπεξέλθω σε όποιον τομέα κληθώ να βοηθήσω όταν μου ζητηθεί από τον κάθε προπονητή μου. Πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση και στόχος μου είναι να μπορώ ν’ ανταποκριθώ στο μέγιστο».

Για την ιστορία και μόνο η ΕΣΚΑ αναδείχθηκε τροπαιούχος στο φάιναλ φορ του πρωταθλήματος Ενώσεων Κοριτσιών U15/U16 επικρατώντας στον τελικό της Μικτής Νότου. Η αρχηγός της ΕΣΚΑ, Μαρίνα Τσιανάκα παρέλαβε το Κύπελλο από την υπεύθυνη του μπάσκετ γυναικών στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, μία εκ των κορυφαίων αθλητριών μπάσκετ που ανέδειξε η χώρα μας, την Άννυ Κωνσταντινίδου.


Οποιος/α ενδιαφέρεται για να εγγραφεί στις ακαδημίες του συλλόγου Γ.Α.Σ. Εύνικος μπορεί ν’ αντλήσει σχετικές πληροφορίες ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: http://www.eska.gr