Ένα πραγματικό «μάθημα ζωής» ήταν αυτό που… παραδόθηκε στο Στάδιο Εύνικος κατά τη διάρκεια της 3ης συνάντησης του προγράμματος Sports Have No Gender – Erasmus Sports Plus, την Πέμπτη 28 Απριλίου.
Συνολικά 23 συμμετέχοντες, από πέντε διαφορετικές χώρες, βρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων και τροπαίων του συλλόγου μας και συζήτησαν επί μακρώ για τα πολύ σοβαρά ζητήματα του σεξισμού και των έμφυλων διακρίσεων στον αθλητισμό.

Κοινό συμπέρασμα όλων των συμμετεχόντων που προέρχονταν από Ιταλία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα ήταν ότι στην πραγματικότητα, παρόλο που η αξία των γυναικείων αθλητικών δραστηριοτήτων, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε επίπεδο ερασιτεχνικό αναγνωρίζεται και εκτιμάται ολοένα και περισσότερο, η εικόνα της γυναίκας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όταν συνδέεται με τον αθλητισμό, εξακολουθεί να υφίσταται την επιρροή των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων. Ακούσαμε παρόμοια ή σχετικά παραδείγματα από τέτοιου είδους φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα, πολλές φορές και με διαφορετικό τρόπο, αλλά τελικά ίδιο αποτέλεσμα, απ’ όλες τις συμμετέχουσες, στο πρόγραμμα, χώρες.

Ο Βασίλης Ντάκουρης, Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.), πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και προπονητής, καθώς και εθελοντής συντονιστής για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Εύνικος Γ.Α.Σ. παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο ελληνικός αθλητισμός στην προσπάθεια εξάλειψης των φαινομένων σεξισμού και έμφυλων διακρίσεων.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε όλους η ιδέα της Ε.Ο.Κ. για τη δημιουργία και λειτουργία αυτόνομου τομέα γυναικείου μπάσκετ το οποίο στελεχώνουν Ελληνίδες αθλήτριες-θρύλοι του αθλήματος. Ακόμη, παρουσίασε τόσο την πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών #Make place for One More Woman in Sports, που ως στόχο έχει τη διεύρυνση της συμμετοχής των Γυναικών στον Αθλητισμό, στην προπονητική καθοδήγηση, στη διοικητική στελέχωση καθώς και την άρσης των αποκλεισμών, όσο και τον οδηγό που δημιούργησε και έχει μοιράσει προς όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας στον οποίο περιλαμβάνονται απαντήσεις σε όλα τα παρόμοια προβλήματα.

Στο πλαίσιο των καλών πρακτικών αναφέρθηκαν οι κώδικες δεοντολογίας που πρέπει να διέπουν όλους όσοι εμπλέκονται με τον αθλητισμό που είναι οι εξής:

1. Αναφερθείτε σε επαγγελματικούς τίτλους, θέσεις, αξιώματα και ιδιότητες προσδιορίζοντας το κοινωνικό φύλο των ανθρώπων που τους/τις κατέχουν Παράδειγμα; Αθλητές και αθλήτριες, προπονητές και προπονήτριες, συντάκτες και συντάκτριες, Εργαζόμενες και εργαζόμενοι, Δικαστής και δικάστρια, Πρέσβειρα και πρέσβης
2. Χρησιμοποιήστε το θηλυκό και το αρσενικό γένος στα μηνύματα που απευθύνονται σε όλες και όλους. Παράδειγμα; Αναγνώστες και αναγνώστριες, τηλεθεατές και τηλεθεάτριες, ακροατές και ακροάτριες.
3. Παρουσιάστε τις γυναίκες και τους άνδρες με δημόσια δράση χωρίς στερεότυπα, αναφέροντας το ονοματεπώνυμό τους, το επάγγελμα και την ιδιότητά τους.
4. Εξισορροπήστε τον αριθμό γυναικών και ανδρών στις εικόνες, στα βίντεο, στα άρθρα και τις ενημερωτικές εκπομπές ως ειδικούς/ές και ως πηγές ενημέρωσης.

Ο Χρήστος Παππούς, πρόεδρος του Εύνικος Γ.Α.Σ. και άριστος οικοδεσπότης, στη δική του τοποθέτηση, εστίασε στο πως αντιμετωπίζουμε στον σύλλογο παρόμοια θέματα, αλλά και στην επιμόρφωση που έχουν λάβει οι προπονητές, οι εθελοντές-μέλη και οι διοικούντες τον Εύνικο. Για όλους μας, παρόμοια θέματα, αποτελούν υψίστης σημασίας ζητήματα στα οποία δίνεται ιδιαίτερο βάρος, κάτι που μπορεί κάποιος να διαπιστώσει και διαβάζοντας τη θεματολογία της επίσημης ιστοσελίδας μας, www.evnikosbasket.gr .

Απόλυτα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του προγράμματος και ιδιαίτερα ενθουσιασμένη με τα συμπεράσματα που προέκυψαν δήλωσε η Nunzia Amirante, Ιταλίδα συντονίστρια του προγράμματος η οποία μοίραζε συνεχώς συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές.

«Κλου» της συνάντησης ήταν οι εκπλήξεις που επιφύλαξαν οι εν Ελλάδι διοργανωτές για όλους τους συμμετέχοντες και περιλάμβαναν μεταξύ άλλων πεζοπορία στο μονοπάτι του υδραύλακα στην Πάρνηθα, στον Δήμο Φυλής και ακολούθως υπέροχες και μοναδικές γεύσεις σε ταβέρνα της περιοχής.


Κύριοι στόχοι του πρότζεκτ «Sports, Have No Gender», απαραίτητοι για την επίτευξη του γενικού στόχου, είναι:
- η απελευθέρωση ανάλυσης των τύπων επικοινωνίας και των γλωσσών που χρησιμοποιούνται από τα μέσα ενημέρωσης για την περιγραφή της εικόνας και του ρόλου των γυναικών στα αθλητικά πεδία, προσδιορισμός των όρων, οι λέξεις, οι εικόνες που βασίζονται σε σεξιστικά στερεότυπα που υπάρχουν στην κοινωνία·
- εντοπισμός και διάδοση βέλτιστων πρακτικών ικανών να συμβάλουν στη βελτίωση της γλώσσας και της επικοινωνίας σχετικά με τους ρόλους και την εικόνα και το όραμα της γυναίκας στον αθλητισμό.
