
Με απόλυτη επιτυχία διοργάνωσε ο Εύνικος την τριημερίδα (Clinic for the Coaches) με θέμα: «Ενθάρρυνση της κοινωνικής ένταξης και των ίσων ευκαιριών μέσω του αθλητισμού». Η τριημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 22-24 Οκτωβρίου 2021 στο Στάδιο Εύνικος, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος του Erasmus Sport Plus #BasketForChange, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών καθώς και την τεχνική κατάρτιση προπονητών και εθελοντών παραγόντων σε μεθόδους και πρακτικές υποστήριξης της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της συμμετοχής παιδιών και νέων που δεν έχουν ίσες ευκαιρίες σε ομάδες μπάσκετ. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο Εύνικος ΓΑΣ, η ιταλική ομάδα Venafro και ο βελγικός οργανισμός The Charity Game. Την ημερίδα παρακολούθησαν προπονητές και διοικούντες από τον ιταλικό σύλλογο και τον βελγικό οργανισμό και φυσικά όλοι οι προπονητές και πολλοί εθελοντές του συλλόγου Εύνικος.
Οι εργασίες της τριημερίδας ξεκίνησαν με την ομιλία του Βασίλη Ντάκουρη ως υπεύθυνου του προγράμματος Basket For Change και εθελοντή επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΓΑΣ Εύνικος, σχετικά με τις ενέργειες και τους στόχους του προγράμματος και συνεχίστηκαν με τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Αθλητισμού & Πολιτισμού Δήμου Φυλής «Η Πάρνηθα», Γιώργο Μαυροειδή ο οποίος αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του δήμου σχετικά με την κοινωνική ένταξη ανθρώπων μέσω του αθλητισμού σε συνεργασία με τα τοπικά αθλητικά σωματεία.
Ο Αναπληρωτής Δημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Γιώργος Αντωνόπουλος ανακοίνωσε τη συνεργασία του Εύνικος ΓΑΣ με τον Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων βίας και των παιδιών τους που λειτουργεί στον δήμο Φυλής.
Ο πρόεδρος του Εύνικος ΓΑΣ, Χρήστος Παππούς -ως άριστος οικοδεσπότης- αφού καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους από την Ιταλία και το Βέλγιο αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στο ένδοξο και καθ’ όλα επιτυχημένο παρελθόν του συλλόγου.
Στην τριημερίδα πραγματοποιήθηκαν αρκετές ομιλίες, συζητήσεις αλλά και δρώμενα.
Ο Δρ. Γεωργιάδης Νίκος, κάτοχος διδακτορικού στην Παιδαγωγική του Αθλητισμού και την Αθλητική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Ιλινόις στο Σικάγο συγκέντρωσε με την τοποθέτησή του, όλα τα βλέμματα των παρευρισκόμενων, οι οποίοι του απηύθυναν πλήθος ερωτήσεων με αφορμή τις αναφορές του στους στόχους, τις στρατηγικές και τα αποτελέσματα σχετικά με την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων μέσα από το μπάσκετ, αλλά και τα τέσσερα επίπεδα αυτής που είναι η ενσωμάτωση, η αλληλεπίδραση, η ανάπτυξη και η πραγμάτωση.
Η Αμαλία Δράκου από το Εργαστήριο Διαχείρισης Αθλητικής Αναψυχής και Τουρισμού στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέπτυξε το θέμα των ίσων ευκαιριών κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο της ένταξης της γυναίκας αθλήτριας στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού και ιδιαίτερα της καλαθοσφαίρισης.
Ο Γιάννης Τσουμπρής, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή, μετέφερε όλες τις εμπειρίες και καλές πρακτικές του Jump Ball of Love, για ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα καλαθοσφαίρισης για παιδιά και νέους με αυτισμό. Ξεχωριστό θέση στην τριημερίδα κατέλαβε και το φιλικό διπλό που φιλοξενήθηκε στο Στάδιο Εύνικος και στο οποίο συμμετείχαν παιδιά από το «Τζάμπολ Αγάπης» και παιδιά από τα τμήματα ακαδημιών του ΓΑΣ Εύνικος.
Ο Γιώργος Βέλλης ως προϊστάμενος του δήμου Φυλής για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικής Μέριμνας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες συνεργασίας των κοινωνικών υπηρεσιών με αθλητικούς συλλόγους για την κοινωνική ένταξη παιδιών και νέων που δεν έχουν ίσες ευκαιρίες.
Η Δώρα Κυριακοπούλου, εθελόντρια μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΓΑΣ Εύνικος και Πτυχιούχος Κοινωνικών Επιστημών του Ruhr University Bochum με μεταπτυχιακές σπουδές στις Εργατικές Επιστήμες, ανέπτυξε το ζήτημα για το πως οι προπονητές μπορούν να αντιμετωπίσουν της δυσκολίες της κοινωνικής ένταξης των παιδιών και των νέων στην καλαθοσφαίριση.
Ο Βασίλης Ντάκουρης πτυχιούχος ΤΕΦΦΑ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Άσκηση και Ποιότητα Ζωής ανέλυσε τις προσπάθειες των εθελοντών παραγόντων και προπονητών του ΓΑΣ Εύνικος να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της συμμετοχής παιδιών και νέων που ζούν κάτω ή κοντά στα όρια της φτώχειας.
Τέλος, από τον Βασίλη Ντάκουρη και όλους τους προπονητές των ακαδημιών του ΓΑΣ Εύνικος, Βάνα Παναγιώτη, Γκάτσου Τζένη, Κατσιώλη Νίκο, Σιδέρη Μιχάλη, Παπανικολάου Γιώργο, Παππού Κατερίνα και Μουλάρα Όλγα συζητήθηκε και παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός μικρού δίωρου τουρνουά 3 Χ 3 σε κάθε τμήμα με την επωνυμία «Παίζω 3 Χ 3 με έναν φίλο», όπου κάθε δύο καλαθοσφαιριστές ή καλαθοσφαιρίστριες προσκαλούν ένα φίλο ή φίλη από το σχολείο τους για να παίξουν μια συγκεκριμένη μέρα 3 Χ 3. Ξεχωριστή θέση στην τριημερίδα κατέλαβε και η πραγματοποίηση ενός τέτοιου τουρνουά δύο τμημάτων του ΓΑΣ Εύνικος.
Το τέλος των εργασιών της τριημερίδας βρήκε τους συμμετέχοντες πραγματικά έκπληκτους με το αποτέλεσμα και με μεγάλη χαρά να ορίζουν το επόμενο ραντεβού τους στις Βρυξέλες και στον ιταλικό νότο…












#BasketForChange #Evnikos
One thought on “Basket For Change. Μια “ευρωπαϊκή” τριημερίδα του Εύνικου για την κοινωνική ενσωμάτωση παιδιών και νέων μέσω της καλαθοσφαίρισης”
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.